Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder, ook wel een CO-melder genoemd, is een apparaat dat waarschuwt wanneer er te veel koolmonoxide in een ruimte aanwezig is. Koolmonoxide is een giftig gas dat je niet kunt zien, ruiken of proeven. Een koolmonoxidemelder detecteert dit gas en kan je op tijd waarschuwen. 

Filteren
Sorteer op
24

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder beschermt je door je te waarschuwen bij een overschot aan koolmonoxide. Als een koolmonoxidemelder waarneemt dat er te veel giftige koolmonoxide aanwezig is, waarschuwt het apparaat door een alarm af te laten gaan. Een CO-melder bevat een sensor die waarneemt wanneer er te lang een te hoge concentratie van koolmonoxide aanwezig is.

Koolmonoxide, ook bekend als koolstofmonoxide en CO, is een giftig gas dat bijna even zwaar is als lucht. Koolmonoxide mengt zich in de lucht en is hierdoor niet te zien, horen of ruiken. Wanneer je te veel hiervan inademt, kun je koolmonoxidevergiftiging oplopen. Dit kan worden veroorzaakt door:

  • Beschadigde afvoerkanalen
  • Een slecht werkende CV-ketel of kachel
  • Verbranding van koolstofhoudende stoffen in een ruimte 

Plaatsing CO-melder 

Bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte en de aanwezigheid van een CO-bron. 

In een ruimte met een CO-bron:

Plaats de CO-melder aan het plafond.

Houd rekening met de afstand tot de CO-bron en luchtventilatie:

  • Aan het plafond op 1 tot en met 3 meter afstand van de CO-bron.
  • Minimaal 30 cm afstand van omliggende muren.
  • Niet naast luchtventilatiesystemen en ramen.

In een ruimte zonder CO-bron:

Plaats de CO-melder op hoofd-/ademhoogte. Dit verschilt per ruimte; in een slaapkamer is dit vaak lager dan in een werk- of woonruimte. 

  • Niet achter een object zoals een kast of gordijnen.
  • Niet te dicht bij een luchtventilatiesysteem.
  • Pas de hoogte aan op basis van de activiteit in de ruimte.

Combimelder: rook- en koolmonoxide

In ons assortiment hebben wij ook combimelders voor koolmonoxide en rook. Dit is een combinatie van een rookmelder en een koolmonoxidemelder. Met een combimelder pak je beide gevaren in één keer goed aan. Een combimelder is erg handig om te plaatsen in een slaapkamer of op een plek waar een CO-bron staat. Dit zijn plekken waar je graag beide melders hebt hangen, en met de combimelder kun je dat dus in één keer doen. Een populair product binnen ons assortiment is de FireAngel combinatiemelder.

Hoe test ik een CO-melder?

Een koolmonoxidemelder test je door de testknop in te drukken. Houd de testknop een tijdje ingedrukt tot het alarm afgaat. Als het alarm na 30 seconden nog steeds niet afgaat, controleer dan of de batterijen leeg zijn en vervang indien nodig. Als het alarm nog steeds niet afgaat na het vervangen van de batterijen, kan dit betekenen dat het apparaat defect is en moet je het vervangen. 

Koolmonoxidemelder kopen?

Bestel een koolmonoxidemelder eenvoudig bij Elektramat. Bij ons profiteer je van snelle levering en scherpe prijzen. Bij een bestelling van €100,- of meer is de verzending gratis. Naast koolmonoxidemelder hebben wij ook rookmelders in ons assortiment. Alles voor een veilige omgeving. 

Heb je nog vragen of behoefte aan advies over koolmonoxidemelders? Neem dan contact op met onze klantendienst. Zij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 011 98 84 42, [email protected] of de chatfunctie.

x
loader
Bezig met laden...